"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."
Coco Chanel

Contemporary (kortárs) stílus

A Contemporary stílus Amerikában alakult ki, a felső réteg ízlésének megfelelően. Igazi karaktere nincs, mindent bele lehet tenni, ami tetszik. Ezzel nagy alkotói szabadságot nyújt, hiszen nincs kötöttség, a bútorok és a dekorációs tárgyak híven tükrözhetik a személyiségedet. A modern formavilágot és térkialakítást klasszikus anyaghasználattal ötvözi. Jellemzően eklektikus stílus, mert klasszikus és modern (kortárs) bútorokat vegyesen alkalmaz.

Térigényes stílus, nagyon kedvelt klasszikus nagypolgári otthonokban, hiszen a különböző korok darabjai csak  megfelelő belmagasságnál és előnyös térkapcsolatok esetén tudnak érvényesülni. Visszafogott, hűvös eleganciájú, mégis kényelmes, otthonos és barátságos, logikusan felépített stílus, azonban antik elemeket nem használ. Nem egy központi elem köré rendeződnek a bútorok, hanem nagyon sok kiegészítővel dekorál, a kiegyensúlyozottság és a harmónia feladása nélkül.

Anyaghasználat

A minőségi anyaghasználat mellett nagy hangsúlyt fektet a fényekre, ezért sok kis helyi világítást alkalmaz. A falakat festékkel és bármilyen stílusú tapétával dekorálja, utóbbit azonban csak egy-egy falfelületen. Kedveli a lakástextileket: a padlószőnyeget, a nagy szőnyegeket, valamint a sok lógó függönyt.

Színhasználat

Szűk színpalettát használ, 1-2 szín különböző variációit egy térben, de jellemző színei nincsenek. A kontrasztokra helyezi a hangsúlyt.

Tudtad?

1. Egy farmerrel kárpitozott angolszász kanapé is contemporary stílusú, hiszen a hagyományos klasszikus formát más megjelenésben használja.

2. Ez különbözteti meg a kortárs stílust a klasszikus moderntől
A modern stílus egy gyűjtőfogalom, mely alá több stílusirányzat sorolható. Korszerű, aktuális, haladó, előremutató stílus, mely korábbi korok normáitól eltérően hoz létre tárgyakat, alkotásokat. Ez lehet új esztétikai megjelenés, szerkezeti, vagy gyártástechnológiai eltérés. 

Míg azonban a kortárs design az éppen aktuális trendnek megfelelően folyamatosan változik, addig a klasszikus modern egy meghatározott korszak (az 1920-as évektől az 50-es évekig) stílusa. Napjainkban már nem formálódik tovább, úgy is fogalmazhatjuk, hogy egy készre érett irányzat. Letisztult formák, valamint funkcionalitás jellemzi, kerüli az öncélú díszítést. A 20-as évek még a Bauhaus egyszerűségét és racionalitását hordozzák magukon, az 50-es években azonban már vidám színeket, lekerekített formákat és éleket használ (organikus design). Nagy térigényű stílus, a természetes fényt beengedő nagy üvegfelületek jellemzik (ezzel teremti meg a minimál stílus alapjait). A természetes anyagokat részesíti előnyben (fa, kő, bőr), de a bútorokon megjelennek a fémek is. Domináns színei a fekete, fehér (semleges színek) és a természetes anyagok színei, a kiegészítőkön azonban már megjelenik a telített vörös. Kedveli a komplementer színpárokat, valamint a sötét-világos kontrasztot, felületei  mintázatlanok és egyszínűek.

Vissza a Stíluskalauzhoz » 

  
Legfrissebb lakberendezés munkáink

A lakberendezés során megvalósítunk egy vágyat. Az Önét. Lakberendezőként eloszlatjuk a félelmét, csökkentjük a bizonytalanságát, és levesszük a válláról az ötletelés bizonytalanságát és a kivitelezés embert próbáló terheit.

Miért fontos a lakberendező?

  • Mert nem az első otthonát tervezi.
  • Mert külső szemmel, elfogulatlanul meglát olyan dolgokat is, amit Ön gondolatai és ötletei sűrűjében talán nem is vesz észre. Vagy nem tulajdonít neki jelentőséget.
  • Mert több éves tapasztalattal egyensúlyoz az építőanyag forgalmazó, a generálkivitelező és az Ön érdekei között. És ezt nem elhanyagolható módon az Ön érdekeit képviselve, már sokat látott szemmel és semmitől sem zavarba hozható módon teszi.
  • Mert az Ön igényét megismerve stílusismerete és komplex látásmódja segítségével egységes és esztétikus belső tereket alkot. Olyan tereket, melyek az Ön egyéniségét tükrözik.
  • Mert több éves tapasztalata alapján rájött már arra, hogy a stílusok ismerete a bőség zavarával nem korlátozza, hanem a lehetőségek választhatóságát biztosítja egyéniségét tükröző otthona kialakításához.

Szalárdi Zsófia
lakberendező


Miért válasszon engem?

Az Ön igényét felmérve és megértve 8 éves tapasztalattal segítek egyéniségét tükröző otthona kialakításában.

Okleveles mérnök kollégám segít a műszaki kérdések megválaszolásában.

Megbízható, saját kivitelező csapattal dolgozom (gipszkartonozás, festés, villanyszerelés, hidegburkolás).

Természetes kő- és faburkolatok értékesítésével foglalkozik cégünk Budaörsön, így könnyedén kiválaszthatjuk az Önnek tetsző anyagokat.