"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."
Coco Chanel

Referenciáink » Természetes burkolatok egy családi házban

Egy családi ház felső szintjén élő házaspár a házuk földszinti tereinek bővítésével bízta meg a tervezőt. Az volt az elképzelésük, hogy leköltöznek az alsó szintre, a felső szintet pedig a vendégeknek tartják fenn. A ház belső tereinek és berendezésének megtervezésére kaptam tőlük megbízást. Az igényfelmérés során kiderült, hogy a tulajdonosok nagyon szeretik a természetes anyagokat, elsősorban a kő- és a faburkolatokat, így a koncepció viszonylag gyorsan kialakult: minél több meleg színárnyalatú természetes anyaggal töltsük meg a belső tereket. A munkálatok során még jobban beleszerettek a Jura mészkő burkolatba, így a feladatom/feladatunk - mivel a kivitelezés egy részét is mi végeztük - tovább bővült: a külső és a belső tér összhangját kellett úgy megteremtenünk, hogy egyrészt a már meglévő külső adottságokhoz illeszkedjen, másrészt ne érezzék majd kontrasztosnak, ha kintről belépnek a házba.

Az előszobába lépve, rögtön 3 természetes anyaggal találkozunk. A meleg hatású kókusz- és fafelületek nagyon szép, harmonikus egységet alkotnak a mészkő burkolattal. A folyosó vezet az étkező-nappali terébe, de innen nyílik a fürdő és a férfi hálószoba is, tehát úgy terveztem meg a világítást, hogy többféle és szabályozható legyen. Így nappal a mennyezeti lámpákat tudják általános világításként használni, míg éjszaka a szegélyre telepített ledszalag segíti a biztonságos közlekedést.

A nappali-étkező berendezése és burkolatai tekintetében barátságos és korszerű. Visszafogott színvilágával és anyaghasználatával egyrészt a család igényeihez igazodik, másrészt megteremti a kapcsolatot az épület külső jegyeivel. Tervezésekor arra törekedtem, hogy egyrészt behozzam a természet színeit a belső terekbe, másrészt elegánsan vezessem végig a Jura mészkő burkolat különböző színeit és felületeit a falakon és a padlón.

A hosszúkás, keskeny konyha egysoros kivitelben készült. Bár ez a konyhaforma a legkevésbé ergonómikus munkavégzést teszi csak lehetővé, az adottságai alapján más típus kialakítására nem volt lehetőségünk. Megbízóimnak szerencsére ez nem okozott gondot, mert csak nagyon ritkán fogják főzésre használni a konyhát.

A konyhával majdnem szemben helyezkedik el a zárt szekrénysorral rendelkező, kétsoros gardrób. Bár az ajtó ilyen esetben nem indokolt, először itt éreztük a látványtervezés jelentőségét, hiszen több szögből is rá tudtunk nézni erre a helyiségre. Végül arra jutottunk, hogy nem esztétikus látvány a nappaliból az öltözködés helyszínére rálátni, valamint vendégek fogadása esetén sem szerencsés egy központi helyen lévő, ajtó nélküli gardrób.

A spotlámpák súrlófénye sejtelmessé teszi a férfi háló ágy mögötti falának natúr faburkolatát, amit a helyszínen pácoltak le a mesterek a kívánt színre. A háló barátságos, mégis merészen sötét falai szép egységet alkotnak a bútorokkal és a textíliákkal, miközben ki is emelik azokat.

A női háló lágy, nőies színvilágával, játékos mintázataival és letisztult vonalvezetésével a valódi pihenés színterévé vált. Nincsenek erős kontrasztok, zavaró, oda nem illő formák és felületek.

A fürdőben ismét találkoznak a természetes anyagok, és bár a fahatású kerámia falburkolat nem sorolható közéjük, mégis szerves egységet alkot velük. Praktikus okokból választottuk ide, mert az igazi fa nem bírná a vizet és a párát, a kőburkolatot pedig mindenképpen meg akartuk törni egy másik anyaggal, hogy elkerüljük a "barlanghatást".

A nyílászárók, valamint a bútorok egy ügyes asztalos keze munkáját dicsérik, a kőburkolatokért és a kivitelezésért pedig külön köszönet a Természetes Kövek Háza csapatának.

Szöveg: Szalárdi Zsófia | Fotó: Oravecz István

  
Legfrissebb lakberendezés munkáink

A lakberendezés során megvalósítunk egy vágyat. Az Önét. Lakberendezőként eloszlatjuk a félelmét, csökkentjük a bizonytalanságát, és levesszük a válláról az ötletelés bizonytalanságát és a kivitelezés embert próbáló terheit.

Miért fontos a lakberendező?

  • Mert nem az első otthonát tervezi.
  • Mert külső szemmel, elfogulatlanul meglát olyan dolgokat is, amit Ön gondolatai és ötletei sűrűjében talán nem is vesz észre. Vagy nem tulajdonít neki jelentőséget.
  • Mert több éves tapasztalattal egyensúlyoz az építőanyag forgalmazó, a generálkivitelező és az Ön érdekei között. És ezt nem elhanyagolható módon az Ön érdekeit képviselve, már sokat látott szemmel és semmitől sem zavarba hozható módon teszi.
  • Mert az Ön igényét megismerve stílusismerete és komplex látásmódja segítségével egységes és esztétikus belső tereket alkot. Olyan tereket, melyek az Ön egyéniségét tükrözik.
  • Mert több éves tapasztalata alapján rájött már arra, hogy a stílusok ismerete a bőség zavarával nem korlátozza, hanem a lehetőségek választhatóságát biztosítja egyéniségét tükröző otthona kialakításához.

Szalárdi Zsófia
lakberendező


Miért válasszon engem?

Az Ön igényét felmérve és megértve 8 éves tapasztalattal segítek egyéniségét tükröző otthona kialakításában.

Okleveles mérnök kollégám segít a műszaki kérdések megválaszolásában.

Megbízható, saját kivitelező csapattal dolgozom (gipszkartonozás, festés, villanyszerelés, hidegburkolás).

Természetes kő- és faburkolatok értékesítésével foglalkozik cégünk Budaörsön, így könnyedén kiválaszthatjuk az Önnek tetsző anyagokat.