"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."
Coco Chanel

Zen stílus - a nyugalmat árasztó keleti világ

A zen filozófiájára épülő lakberendezési stílus az egyszerűségen, a letisztultságon és a harmónián alapul. A stresszes, rohanó hétköznapok után az otthoni lecsendesedésről, a feltöltődésről szól. A terek túldekorálása helyett ezért tudatosan egy-egy központi helyre elhelyezett nagyobb dekorációs tárgyra helyezi a hangsúlyt, ami energiával tölti fel a lakásbelsőt, és ami a legfontosabb, a lakóit is. 

Pár lépésben megmutatom, hogyan költöztesd be - akár modern hangulatú - otthonodba a keleti világ csendjét:

1. Padló

A zen világában minden a padlónál kezdődik, kezdjük ezért mi is ott! Válassz mélybarna fa-, vagy világos bambusz ill. kőpadlót, melyet puha vagy szizál szőnyeggel még otthonosabbá tehetsz! A bútorok legyenek sötétek és alacsonyak. Ám nem kell feltétlenül földre helyezett párnákon ülnöd, rizspapír paravánokkal szeparálnod, vagy tatamit helyezned a padlóra ahhoz, hogy a nyugalmat árasztó zen szellemisége átjárja otthonod. Annál is inkább, mert nálunk nem jellemző az ázsiai országok tiszta stílusának használata. Itthon elsősorban a zen stílus életfilozófiájából, szín- és anyaghasználatából, dekorációs tárgyaiból inspirálódunk, melyet gyakran a minimállal párosítunk, megteremtve így egy modern otthon orientális jellegét. 

2. Nyugalmat árasztó színek

Alapként használhatod a semleges szürkét, vagy a földszínek közé tartozó barnát, amit kék és zöld árnyalatokkal párosíthatsz. A közösségi terekben világos alapszínű falak domináljanak, valamint a sötét-világos kontraszt! Női hálószobában ideális a mályva, a halványrózsaszín, vagy a bambuszzöld. Csak néhány színt használj, ami a szemed és a lelked is megnyugtatja!

3. Nyugtató növények

A virágok nem csak széppé varázsolják környezetünket, hanem némelyek stresszoldó hatással is rendelkeznek. A távol-keleti kultúrákból származó növények nagyon jól mutatnak egy zen térben (pl. kamélia, bonsai), de nem kell lemondanod kedvenceidről sem. Hozd be az otthonodba a rózsát, az orchideát, a levendulát, a gerberát vagy a jázmint, ha pozitív energiára, nyugalomra és pihentető alvásra vágysz!

4. Wabi-Sabi - „szépség a tökéletlenségben”

Míg 2017-ben a skandináv hygge életstílus volt nagy hatással otthonunk kialakítására, addig 2018-ban egy keleti irányzat, az ősi Wabi-Sabi érintett meg bennünket, melynek hagyománya Kínából származik, és gyökerei a zen buddhizmusra vezethetők vissza. 

Környezetünk harmonikusabbá tételéhez a valódi anyagok (wabi) használatára helyezi a hangsúlyt, legyen szó burkolatokról, vagy bútorokról. A filozófia előnyként értelmezi a wabi-tárgy tökéletlenségét (sabi). Nem rejti el, hanem sokkal inkább kihangsúlyozza a természetes anyagok "hibáit". Nem riad vissza sem a kőburkolatok színárnyalatbeli eltérésétől, sem pedig a kvarcerekkel tarkított mészkőlapok használatától. A fa durvaságát, erezetét pedig tudatosan kidomborítja. Behozza a természet eredeti szépségét otthonunkba, vagyis a "barátságos minimált". Minimál annyiban, hogy letisztult, de mégis eltér tőle, hiszen nem a tökéletes ívekre és a tiszta színekre fókuszál. Arra biztat, hogy lássuk meg a szépséget a tökéletlenségben. A szabálytalan formákra, az aszimmetrikus tárgyakra és a kidolgozatlanságra épít. 

A Wabi-Sabi életstílus azonban nem csak az otthonunk kialakításában van jelen, hanem emberi mivoltunkra is hatást gyakorol. A külső tökéletlenségünket erényként értelmezi, visszafogottságra és önmagunk elfogadására ösztönöz. Mindez szöges ellentétben áll a nyugati kultúra felfogásával, mely harcol az öregedés ellen, és a szépséget a tökéletességben vagy az újban látja. A tökéletesség és az új hajszolása vezet aztán a stresszes és rohanó életmódunkhoz, miközben feltehetjük magunknak a kérdést: 

5. Hová rohanunk? - a slow technikák és a downshifting

Bármennyire is hihetetlen, de a nemzetközi slow mozgalom 1986-ban indult, Olaszországból. Először az étkezést állította a fókuszba. Az egészséges, valódi ételek mellett, és a gyorséttermek ellen kampányolt. Később a slow filozófia több más területet is meghódított: a munkát, az utazást, a gyereknevelést és a városi életmódot. 

Magyarországra 2012-ben érkezett meg, ekkor kezdődött a Slow Budapest története, melynek alapfilozófiája - "szánj időt az életre" - szerint a cél a lassítás, a tartalmas élet igenlése a mai világban. A siker elérése a lelassulás és a kiegyensúlyozottság árán. 

"Ha nincsenek is ‘tüneteid’, az állandó fáradtság, alvásproblémák jelezhetik, hogy lassításra van szükséged.” – hívja fel a figyelmünket Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapítója. „Mint ahogy az is, ha úgy érzed, nem tudsz kikapcsolni, állandóan elérhetőnek kell lenned. Eléggé beszédes, ha már a hétvégéd is reggeltől estig be van táblázva. Ez a folyamatos elfoglaltság nem feltétlenül csak a munkát jelenti: sokan hobbi jellegű tevékenységekkel zsúfolják tele a naptárukat, hogy magasan tartsák az ingereltségi szintjüket.”

A teljesítménykényszer, az eredményorientáltság, önmagunk túlhajszolása észrevétlenül vezethet kiégéshez. A végén már mi magunk sem tudjuk, mi okozna nekünk örömöt, hiszen elvesztettük a hitünket abban, amibe pontosan a belső harmóniánk megtalálása miatt kezdtünk bele. A gyors információáramlás, az informatika rohamtempóban való fejlődése újabb és újabb változásokat hoz az életünkbe.

 „Az interneten minden azonnal elérhető, és mindent tökéletesen, hatékonyan kell csinálnunk. Ez a fajta attitűd, amit a munkából és az internetből hozunk, hogy csak a legjobb, csak a legtökéletesebb a sikeres, áttevődik az életünk többi területére is."– vélekedik Krajcsó Nelli. 

Ha a slow mozgalom 1986-os központi kérdéséhez - az étkezés, és az ételkészítés élvezetéhez -  visszakanyarodunk, látni fogjuk, hogy ma még aktuálisabb a téma, mint valaha. Ma már sokan szinte kötelezőnek érzik, hogy ha otthon főznek, azt megörökítsék, és rögtön kiposztolják a különböző közösségi portálokra. Lelkesebb társaink még blogot is írnak róla. Nincs is ezzel egészen addig baj, amíg a rögeszménkké nem válik a dolog, és már nem az örömről szól, hanem egy megfelelési kényszerről. Telitalálat az IKEA reklámfilmje a témával kapcsolatban.

A fejlett ipari országokban ugyanezt a törekvést „downshifting”-nek,  az életünk "lejjebb csavarásának” nevezik. Követői az időt, a nyugalmat, a mértékletességet és - nem véletlenül - a lassúságot részesítik előnyben a mértéktelen fogyasztással szemben. Azt hirdetik, hogy mindezeket csak akkor érhetjük el, ha visszaveszünk a tempóból, és megszabadulunk a stressztől. Ha elszakadunk az életünket értelmetlenül bonyolító dolgoktól, rugalmasabbakká és elfogadóbbakká válhatunk. 

A zen filozófiája segíthet abban, hogy el tudjunk vonulni a világtól, le tudjunk lassítani, türelmessé, intuitívvá, befogadóvá váljunk, a minőséget a mennyiség elé helyezzük és tartalmas kapcsolatokat éljünk meg. Ám nincs az a természetes anyag, vagy dekorációs tárgy, mely le tudna minket lassítani, ha mi magunkban nem érezzük ennek a fontosságát.

6. Hangulatvilágítás

A stílus meghatározó elemei a sejtelmes fények, természetesen az általános világítás mellett. Elhelyezhetünk kisebb méretű asztali lámpákat a nappali konzolasztalán, vagy az étkező komódján, rejtett fényekkel izgalmas hatást érhetünk el gipszkarton álmennyezetek éleinél, vagy a szekrények polcai alatt. Állólámpákkal, falikarokkal, padlóba süllyesztett spotlámpákkal, egyedi falburkolatok megvilágításával tovább fokozhatjuk a kellemes hatást. A hideg fények nem mutatnak jól ebben a környezetben, ezért meleg, sárgás színű fényforrásokat használj! Az általános világítást is tudod tompítani fényerőszabályozós kapcsolókkal. 

7. Rend és harmónia

A rend és az egyensúly megnyugtatják a szellemet, ezért törekedj arra, hogy a polcok ne legyenek felesleges dísztárgyakkal telezsúfolva! Ez nem azt jelenti, hogy nem tehetsz ki egy-egy emléktárgyat, de ne vidd túlzásba! Sokkal jobban érvényesül egy tárgy szépsége, ha van tere megmutatni magát. Divatossá vált a képek olyan formában való elhelyezése a polcokon, amikor egyik a másikat részben betakarja. Egy kép önmagáért való. Ha letakarjuk egy részét, már nem ugyanaz a kép lesz, veszít a szépségéből.

8. A zen hálószoba

A hálószoba a pihenés, feltöltődés helye, így itt különösen fontos a nyugalom megteremtése.
Ebben a helyiségben alapból nem jellemző a túl sok tárgy jelenléte, növényeket viszont mindenképpen érdemes itt elhelyezni. 

Ideális lenne, ha sem tv, sem számítógép nem gátolná a nyugodt alvást, sokan azonban már annyira hozzászoktak a tv előtt való elalváshoz, hogy a hirtelen megvonás valószínűleg nem hatna rájuk pozitívan. A slow technika a változásra is hagy időt. Azt hirdeti, hogy lassan, fokozatosan, de tudatosan hagyd el a nyugalmadat zavaró dolgokat. Ahogy megváltozik a hozzáállásod, lassanként észre fogod venni, hogy egyre kevésbé lesz igényed az elektroszmoggal telített környezetre.

Vissza a Stíluskalauzhoz » 

  
Legfrissebb lakberendezés munkáink

A lakberendezés során megvalósítunk egy vágyat. Az Önét. Lakberendezőként eloszlatjuk a félelmét, csökkentjük a bizonytalanságát, és levesszük a válláról az ötletelés bizonytalanságát és a kivitelezés embert próbáló terheit.

Miért fontos a lakberendező?

  • Mert nem az első otthonát tervezi.
  • Mert külső szemmel, elfogulatlanul meglát olyan dolgokat is, amit Ön gondolatai és ötletei sűrűjében talán nem is vesz észre. Vagy nem tulajdonít neki jelentőséget.
  • Mert több éves tapasztalattal egyensúlyoz az építőanyag forgalmazó, a generálkivitelező és az Ön érdekei között. És ezt nem elhanyagolható módon az Ön érdekeit képviselve, már sokat látott szemmel és semmitől sem zavarba hozható módon teszi.
  • Mert az Ön igényét megismerve stílusismerete és komplex látásmódja segítségével egységes és esztétikus belső tereket alkot. Olyan tereket, melyek az Ön egyéniségét tükrözik.
  • Mert több éves tapasztalata alapján rájött már arra, hogy a stílusok ismerete a bőség zavarával nem korlátozza, hanem a lehetőségek választhatóságát biztosítja egyéniségét tükröző otthona kialakításához.

Szalárdi Zsófia
lakberendező


Miért válasszon engem?

Az Ön igényét felmérve és megértve 8 éves tapasztalattal segítek egyéniségét tükröző otthona kialakításában.

Okleveles mérnök kollégám segít a műszaki kérdések megválaszolásában.

Megbízható, saját kivitelező csapattal dolgozom (gipszkartonozás, festés, villanyszerelés, hidegburkolás).

Természetes kő- és faburkolatok értékesítésével foglalkozik cégünk Budaörsön, így könnyedén kiválaszthatjuk az Önnek tetsző anyagokat.