"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."
Coco Chanel

Eklektikus stílus

Az eklektika megértéséhez először tisztázzuk a "tiszta stílus" fogalmát.
Tiszta stílusú egy enteriőr, ha egyetlen beazonosítható stílus elemei alkotják. Nincs benne stíluskeveredés, még a kiegészítők szintjén sem. Megvalósítása nehézkes, mert nem hagy elég teret a későbbi változtatásra. Egy stílusidegen tárgy pedig felboríthatja az egész koncepciót. 

    
Schröder-ház

Kevert vagy válogató stílus: eklektika 

Olyan irányzat, mely különféle korok, stílusok jegyeit tudatosan és megfelelő arányban válogatja össze, önálló elemeket pedig ritkán tartalmaz. Egyediségét maga a válogatás adja két, legfeljebb három stílusból. Ám átgondolt koncepció hiányában kaotikus terek születhetnek, melyekben a berendezési tárgyak anyaga, szín- és formavilága eltérő, egyáltalán nincs összhangban egymással. 

    
kaotikus


Mivel az emberek többségének vannak emléktárgyai, kedvelt bútorai, kiegészítői, vagy akár szülőktől, nagyszülőktől örökölt tárgyai, melyektől nem szeretne megválni, általában ez a stílus valósul meg. Az építészeti adottságok figyelembe vételével először kiválasztjuk a domináns stílust, melyhez eltérő stílusú kisbútorokat és kiegészítőket tervezünk. A keverni kívánt stílusok kiválasztásánál mindig törekedjünk arra, hogy látványos legyen köztük az eltérés (pl. rusztikus és modern), de legyen valami közös bennük (színvilág, anyag vagy minta), ami megteremti az egyensúlyt.

    

 
Az eklektikus stílus nem csak azért népszerű, mert könnyebben megvalósítható, hanem üzenetet is hordoz. Miközben megteremtjük általa a nyugat-európai minimál és az orientális elemek harmonikus összhangját, a nyugalmat árasztó keleti világ egy szeletét is bevisszük rohanó mindennapjainkba.


Orientális minimál


Vörösesbarna színvilágával harmonikusan illeszkedik ebbe a modern térbe az ellensúlyt képviselő vintage szekrény.

Urbánus eklektika

Elődeink munkájának tiszteletét fejezi ki az eklektika olyan formája, amikor az építészeti adottságok és a lakásbelső berendezési stílusa tér el egymástól. Ilyen lehet egy kortárs, minimál vagy akár skandináv stílusban berendezett enteriőr, melyet eredeti szépségükben meghagyott nyílászárók és gipszstukkók díszítenek.
 

    

Klasszikus eklektika

A klasszikus eklektikában figyelembe kell vennünk, hogy nem minden bútor illik egymáshoz! 
Egymástól távoli korstílusok keverésével látványos és izgalmas hatást érhetünk el. Kerüljük a túlzsúfoltságot, hogy kellően tudjon érvényesülni az egyes bútordarabok szépsége. A nagyobb bútorok képviseljék a vezető stílust, majd ezekhez párosítsuk a kisebb bútorokat és kiegészítőket. Itt is aranyszabály, hogy ne keverjünk 2-3 stílusú bútornál többet. Válasszunk egységes színvilágot az egyensúly megteremtésére, miközben játszhatunk felületi kontrasztokkal (fényes - matt), komplementer színhasználattal vagy egy szín különböző árnyalataival.

Modern eklektika

A modern eklektikában 2-3 stílusú modern bútordarabot keverünk egymással egy térben. 
Hasonló formával, színvilággal vagy anyaggal tudjuk keretbe foglalni őket. Először itt is a nagyobb bútorokat választjuk ki, melyek a domináns stílust képviselik, majd ezekhez válogatjuk a kisebb bútorokat, tárgyakat. 

    

 

Vissza a Stíluskalauzhoz » 

  
Legfrissebb lakberendezés munkáink

A lakberendezés során megvalósítunk egy vágyat. Az Önét. Lakberendezőként eloszlatjuk a félelmét, csökkentjük a bizonytalanságát, és levesszük a válláról az ötletelés bizonytalanságát és a kivitelezés embert próbáló terheit.

Miért fontos a lakberendező?

  • Mert nem az első otthonát tervezi.
  • Mert külső szemmel, elfogulatlanul meglát olyan dolgokat is, amit Ön gondolatai és ötletei sűrűjében talán nem is vesz észre. Vagy nem tulajdonít neki jelentőséget.
  • Mert több éves tapasztalattal egyensúlyoz az építőanyag forgalmazó, a generálkivitelező és az Ön érdekei között. És ezt nem elhanyagolható módon az Ön érdekeit képviselve, már sokat látott szemmel és semmitől sem zavarba hozható módon teszi.
  • Mert az Ön igényét megismerve stílusismerete és komplex látásmódja segítségével egységes és esztétikus belső tereket alkot. Olyan tereket, melyek az Ön egyéniségét tükrözik.
  • Mert több éves tapasztalata alapján rájött már arra, hogy a stílusok ismerete a bőség zavarával nem korlátozza, hanem a lehetőségek választhatóságát biztosítja egyéniségét tükröző otthona kialakításához.

Szalárdi Zsófia
lakberendező


Miért válasszon engem?

Az Ön igényét felmérve és megértve 8 éves tapasztalattal segítek egyéniségét tükröző otthona kialakításában.

Okleveles mérnök kollégám segít a műszaki kérdések megválaszolásában.

Megbízható, saját kivitelező csapattal dolgozom (gipszkartonozás, festés, villanyszerelés, hidegburkolás).

Természetes kő- és faburkolatok értékesítésével foglalkozik cégünk Budaörsön, így könnyedén kiválaszthatjuk az Önnek tetsző anyagokat.