"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."
Coco Chanel

Stíluskalauz

A lakberendezési stílusok karakteres stílusjegyeik alapján különböztethetők meg egymástól. Ide tartozik a szín- és formavilág, a díszítő motívumok és az anyaghasználat, melyek együttesen alkotják a stílust.

Ha - a színvilág kivételével - bármelyiket megváltoztatjuk, felborul a kényes egyensúly. Egy stílusidegen formavilágú épületben hiába használunk bizonyos színvilágot vagy anyagot, a legfőbb karakterének hiányában soha nem fog a kívánt stílusnak megfelelni.

Színvilág

Minden stílusnak megvan a maga jellemző színvilága, éppen ezért egy szakavatott szem rögtön látja, hogy a kívánt szín passzol-e majd a lakókörnyezetbe, vagy nem. A stílusokra jellemző karakteres jegyek közül mégis éppen a színvilág az, ami rugalmasabban kezelhető. Sokkal lényegesebb, hogy a stílusokat az adott tér építészeti adottságaihoz igazítsuk, semmiképpen ne legyen helyidegen (pl. lakótelep japán stílusban, parasztház berendezés városban, sokféle, zsúfolt stílus egy enteriőrben) vagy túltervezett. Az enteriőr és az exteriőr stílusa között ne legyen lényegi különbség, hiszen amikor belépünk egy belső térbe, még érezzük a külső környezet hatását. Ha nincs meg az összhang a kint és bent között, az negatívan hathat az érzéseinkre. 

A beltér és a kültér összhangjának megteremtésén túl az organikus építészetre való hangolódás is fontos szempont, vagyis az arra való törekvés, hogy az épület „természetesen nőjön ki” környezetéből, alkosson vele harmonikus, szerves egységet. Az építkezés során használjuk fel a ház környezetét alkotó anyagokat (pl. fa, kő) akár eredeti mivoltukban.  Az épület mérete és alakja pedig illeszkedjen, simuljon bele a közvetlen környezetébe. 

  

Ahány szoba, annyi szín?

Ugyanilyen fontos szempont, hogy a lakás különböző helyiségei is összhangban legyenek egymással, ezért kerüljük a túl sok szín használatát. Átgondolt koncepcióról árulkodik és sokkal elegánsabb, ha néhány szín vonul végig a lakásbelső különböző helyiségein.

Formavilág

Lehet szögletes vagy íves vonalvezetésű, gondoljuk akár a berendezési tárgyakra, akár a díszítő elemekre, de beszélhetünk geometrikus (négyszög, háromszög, kör) vagy organikus, vagyis „szerves”, természetközeli formavilágról is. 

A lakókörnyezet stílusa ideális esetben tükrözi a benne élők ízlését, világnézetét, értékrendjét. Egy stílustalan enteriőrt ezzel szemben nem jellemeznek karakteres stílusjegyek, ellenben a gondolatiság és a harmónia hiánya igen. Ad hoc jelleggel összeválogatott, szedett-vedett elrendezésű bútorok, díszítő elemek, és az építészeti stílustól idegen berendezési tárgyak alkotják. Sokszor lehet túlzó és giccses. Hiányzik belőle a helyes mérték iránti érzék, az ízlés, valamint a benne élők személyisége.

Az alábbiakban 15 stílus főbb jellemzőit és stílusjegyeit gyűjtöttem össze, képekkel illusztrálva. A legfontosabb útravalóm azonban, hogy mint ahogy sok más területen, itt sincsenek kőbe vésett szabályok. Sokkal fontosabb, hogy a lakói az adott környezetben jól érezzék magukat, és otthonra leljenek. Ezért bátran használhatunk egy-egy a stílusba nem illő, de szívünknek kedves tárgyat, legyen szó akár egy családi örökségről, akár egy nyaralási emlékről.

  
Legfrissebb lakberendezés munkáink

A lakberendezés során megvalósítunk egy vágyat. Az Önét. Lakberendezőként eloszlatjuk a félelmét, csökkentjük a bizonytalanságát, és levesszük a válláról az ötletelés bizonytalanságát és a kivitelezés embert próbáló terheit.

Miért fontos a lakberendező?

  • Mert nem az első otthonát tervezi.
  • Mert külső szemmel, elfogulatlanul meglát olyan dolgokat is, amit Ön gondolatai és ötletei sűrűjében talán nem is vesz észre. Vagy nem tulajdonít neki jelentőséget.
  • Mert több éves tapasztalattal egyensúlyoz az építőanyag forgalmazó, a generálkivitelező és az Ön érdekei között. És ezt nem elhanyagolható módon az Ön érdekeit képviselve, már sokat látott szemmel és semmitől sem zavarba hozható módon teszi.
  • Mert az Ön igényét megismerve stílusismerete és komplex látásmódja segítségével egységes és esztétikus belső tereket alkot. Olyan tereket, melyek az Ön egyéniségét tükrözik.
  • Mert több éves tapasztalata alapján rájött már arra, hogy a stílusok ismerete a bőség zavarával nem korlátozza, hanem a lehetőségek választhatóságát biztosítja egyéniségét tükröző otthona kialakításához.

Szalárdi Zsófia
lakberendező


Miért válasszon engem?

Az Ön igényét felmérve és megértve 8 éves tapasztalattal segítek egyéniségét tükröző otthona kialakításában.

Okleveles mérnök kollégám segít a műszaki kérdések megválaszolásában.

Megbízható, saját kivitelező csapattal dolgozom (gipszkartonozás, festés, villanyszerelés, hidegburkolás).

Természetes kő- és faburkolatok értékesítésével foglalkozik cégünk Budaörsön, így könnyedén kiválaszthatjuk az Önnek tetsző anyagokat.