"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."
Coco Chanel

Skandináv stílus - a hygge és a lagom szellemében

A skandináv stílus az 1930-as években indult és napjainkig is tart. Sokan - tévesen - az IKEÁ-val és a fenyőbútorokkal azonosítják, pedig jóval több ennél. Nyugalmat és kiegyensúlyozottságot áraszt, mely a mai rohanó világunk ellensúlyozásaként jelenik meg a svéd és a dán otthonokban. Rendezett, nem fényűző stílus. Jellemzői a funkcionalitás, az ergonómia fontosságának hangsúlyozása, valamint a praktikusság. Tárgyai egyszerűek, természetesek és díszítetlenek, a tartós, minőségi anyaghasználat mellett a funkció és a forma összhangját hirdetik. 

A skandináv országok zord időjárása, és az év nagyobb részében fényszegény környezete arra ösztönözte az építészeket, hogy sok fényt beengedő, nagy ablakokat tervezzenek, mellyel világos tereket tudnak létrehozni. Mivel az északi tájakon sok az erdő, a stílus előszeretettel használja a fát, mint alapanyagot, legyen szó padló- és falburkolatról, vagy bútorokról. A fa mellett szeretik a gyapjút és a pamutot, ami egyrészt otthonos, barátságos hangulattal tölti meg a tereket, másrészt a nagyvárosi élet ellenpólusát, a természetet hozza be az otthonokba. Nem csoda, hogy a skandináv stílus azonnal belopta magát a hazai "közönség" szívébe is, hiszen bár időjárásunk barátságosabb, mint az északi országoké, a kényelmes, harmonikus otthonra való törekvés nálunk is első helyen áll. 

Térrendezés

A társas együttlét fontosságát tágas, egybenyitott terekkel hangsúlyozzák, a nappali-étkezőt, ill. a konyha-étkezőt egy térben helyezik el. 

Formavilág

A stílus újfajta formaszemléletet hozott: újító, mégis a hagyományokra épülő. Korábban a természettől kölcsönzött egyszerű vonalvezetésű, lekerekített - organikus - formák jellemezték, még a bútorok is hajlított faszerkezetűek voltak. Az újabb skandináv design bútorai - az európai trendeknek megfelelően - geometrikus formát öltöttek, szögletesebbekké váltak. A kezdeti játékosságot már csak a kiegészítők és a textilek hordozzák magukon. A bútorok méretében és anyagában azonban - formától függetlenül - jelen van a játékosság. Nagy méretű L vagy U alakú ülőgarnitúra helyett a kisebb kanapé jellemző, melyhez színben és stílusban is különböző foteleket, székeket társítanak, miközben az étkező székek gyakran műanyagból készülnek.

Színvilág

A fényszegény környezetet világos színvilággal ellensúlyozzák: a falak fehérre vagy világosra festettek, díszítetlenek, vagy fával burkoltak. A padlóburkolat harmonizál a falakkal, ezért szintén világos tónusú, vagy fehérre festett. A fából készült bútorok natúr színűek, melyeket színes dísztárgyakkal vagy textíliákkal dobnak fel (pl. Marimekko). Kiegészítő színei legtöbbször a telített kék és vörös árnyalatai, a füstös sárga, vagy a pasztell árnyalatok. Nem alkalmaz évente kifutó trendszíneket, mert a stílus minden szempontból a tartósságra törekszik.

Mi is az a hygge?

Ami a keleti tájakon a zen, az a skandináv otthonokban a hygge. Minden, ami a nagybetűs otthont jelenti: kényelem, nyugalom, pihenés, kellemes hangulat, minőségi ételek, a tökéletesség hajszolásának elfelejtése és a lecsendesedés. A nappaliban kandalló, a kandallón gyertyák, kis kuckók az ablakok közelében, nyugtató, lágy zene. Nekik, nekünk ez a hygge.

És mi az a lagom?

A lagom (pont jó, éppen elég) egy szemléletmód, ami az arany középútról, a hétköznapokban való egyensúly megtalálásáról szól, és arról, hogy engedjük el a - minket hátráltató - fölösleges dolgokat, törekedjünk inkább a mértékletességre. A jól ismert "kevesebb, több" elvén a végletek és túlzások elkerülésére, az elégedettség és a harmónia megélésére ösztönöz.

Nekem Bruno Bettelheim "Az elég jó szülő" című könyve jut róla eszembe. Az író azt vallja, hogy az a jó szülő, aki nem a tökéletességre törekszik, hanem csak "elég jó" akar lenni. Se több, se kevesebb, de azt folyamatosan fenn is tudja tartani. Nem úgy, mint egy tökéletes szülő, aki addig hajszolja a tökéletességet, amíg ő maga teljesen ki nem ég.

A lagom életszemlélete tehát azt tanítja nekünk, hogy felejtsük el a tökéletességet, ne akarjunk állandóan többet, inkább találjunk örömöt a legapróbb dolgokban is.

Vissza a Stíluskalauzhoz » 

  
Legfrissebb lakberendezés munkáink

A lakberendezés során megvalósítunk egy vágyat. Az Önét. Lakberendezőként eloszlatjuk a félelmét, csökkentjük a bizonytalanságát, és levesszük a válláról az ötletelés bizonytalanságát és a kivitelezés embert próbáló terheit.

Miért fontos a lakberendező?

  • Mert nem az első otthonát tervezi.
  • Mert külső szemmel, elfogulatlanul meglát olyan dolgokat is, amit Ön gondolatai és ötletei sűrűjében talán nem is vesz észre. Vagy nem tulajdonít neki jelentőséget.
  • Mert több éves tapasztalattal egyensúlyoz az építőanyag forgalmazó, a generálkivitelező és az Ön érdekei között. És ezt nem elhanyagolható módon az Ön érdekeit képviselve, már sokat látott szemmel és semmitől sem zavarba hozható módon teszi.
  • Mert az Ön igényét megismerve stílusismerete és komplex látásmódja segítségével egységes és esztétikus belső tereket alkot. Olyan tereket, melyek az Ön egyéniségét tükrözik.
  • Mert több éves tapasztalata alapján rájött már arra, hogy a stílusok ismerete a bőség zavarával nem korlátozza, hanem a lehetőségek választhatóságát biztosítja egyéniségét tükröző otthona kialakításához.

Szalárdi Zsófia
lakberendező


Miért válasszon engem?

Az Ön igényét felmérve és megértve 8 éves tapasztalattal segítek egyéniségét tükröző otthona kialakításában.

Okleveles mérnök kollégám segít a műszaki kérdések megválaszolásában.

Megbízható, saját kivitelező csapattal dolgozom (gipszkartonozás, festés, villanyszerelés, hidegburkolás).

Természetes kő- és faburkolatok értékesítésével foglalkozik cégünk Budaörsön, így könnyedén kiválaszthatjuk az Önnek tetsző anyagokat.